Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Kulatý stůl pro zdravější Česko 30.9.2021

Kulatý stůl pro zdravější Česko 30.9.2021



Politici přislíbili pomoc v podpoře pohybu a sportu v ČR.
Kulatý stůl jim adresoval Výzvu pro aktivní Česko

 

Celkem 66 % lidí u nás trpí obezitou nebo nadváhou. Pravidelně se hýbe jen 7 % Čechů a 46 % se nevěnuje žádné fyzické aktivitě. Máme jednu z nejvyšších spotřeb léků na hlavu ve světě. A umíráme v průměru o dva roky dříve než ostatní obyvatelé Evropské unie. To jsou některá z alarmujících dat, která prezentovali lékaři a odborníci na pohyb zástupcům politických stran 30. září na společném Kulatém stolu #BEACTIVE v Praze, jímž v České republice vyvrcholil Evropský týden sportu. Společně pak svou podporu každodennímu fyzickému pohybu, který je podle nich řešením současné tristní situace, vyjádřili podepsáním Výzvy pro aktivní Česko 2021.

 

Organizátorem této vydařené a inspirativní akce s reprezentativní účastí byla Česká komora fitness ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Nechyběli na ní zástupci politických stran ani čelní představitelé lékařského a sportovního prostředí. Od samého začátku tento kulatý stůl podporovala a také se na jeho přípravě podílela i Česká unie sportu. Klíčové závěry, stejně jako Výzvu pro aktivní Česko ČUS publikuje na svých webových stránkách, sociální síti Facebook a publikuje ji také v říjnovém zpravodaji, kde se s jejím obsahem seznámí i zástupci více než sedmi tisíc sportovních klubů a tělovýchovných jednot.

 

“Vyzýváme současnou i budoucí vládu, parlament i senát, aby zásadně přehodnotily svůj pasivní postoj k zařazení pravidelné fyzické aktivity do každodenního života občanů České republiky. Je skutečně nejvyšší čas. Dnes už pohyb nelze považovat za volnočasovou aktivitu. Pro běžný život ho dnes už nepotřebujeme. Vše si dokážeme zařídit od stolu a od počítače. Čím dál více času prosedíme, zhoršuje se náš životní styl, a to se odráží na zdravotním stavu celé populace. Je nutné začít pravidelný pohyb považovat za nedílnou součást péče o naše zdraví a vytvořit pro to vhodné podmínky,” zformulovala hlavní poselství kulatého stolu Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

 

Miroslav Jansta: ČR potřebuje strategii, finance i odvahu!

 

Podle posledního průzkumu Eurobarometru se pouze 7 % Čechů hýbe pravidelně a 46 % se nehýbe vůbec. Kvůli nedostatku pohybu přibývá obézních lidí a zvyšuje se riziko civilizačních onemocnění. Nedostatek pohybu má vedle významných zdravotních dopadů ve všech věkových kategoriích i obrovský dopad na financování zdravotní péče. Proto je nutné zahájit zásadní změny v přístupu k této problematice.

 

“Zastupujeme nejen vrcholový sport, ale především ten zájmový, určený pro všechny. Ten je často šedou zónou, ve které nejsou peníze. Iniciovali jsme spolupráci se zdravotními pojišťovnami, ale fondy prevence zatím nejsou dostačující. A téma pohybu a sportu například zcela chybí v současných politických kampaních. Potřebujeme apelovat na rodiny, školy i politiky, až se příště bude jednat o financích na pohyb a sport, aby pochopili zásadní význam těchto aktivit pro celou společnost,” prohlásil Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

 

S jeho slovy souhlasí také Miroslav Jansta, předseda České unie sportu: “Máme statistiky, kdy je veřejné sportování přímo úměrné penězům, které jdou do sportu. Stěžejní jsou trenéři – my jsme v Evropě jedna ze zemí, která má co do počtu nejvíce dobrovolných trenérů a instruktorů, ale tato generace už končí. Potřebujeme lepší strategii, finance i politickou odvahu k systémovým změnám.”

 

Výzva pro aktivní Česko 2021

 

Jednou z hlavních priorit státní správy i samospráv na všech úrovních, zdravotních a komerčních pojišťoven a podnikatelské sféry musí být podle signatářů Výzvy pro aktivní Česko 2021 vytváření jak materiálních, tak personálních podmínek pro zvýšení množství pravidelné pohybové aktivity a její zařazení do každodenního života.

 

Záznam z Kulatého stolu včetně prezentací a diskuse lze shlédnout ZDE

 

 

Text výzvy pro aktivní Česko 2021

 

2988YjA.jpg

 

Z webu: cuscz.cz