Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Sportovní střediska ČUS obnovila v červnu činnost

Sportovní střediska ČUS obnovila v červnu činnost



Sportovní střediska ČUS obnovila v červnu činnost,
ale finanční ztráty budou v desítkách milionů korun

V pořadí jedenácté zasedání Výkonného výboru České unie sportu se uskutečnilo 15. června v Praze na Strahově. V jeho úvodu vyzdvihl předseda ČUS Miroslav Jansta významné aktuální mezinárodní úspěchy českého sportu – triumfy na tenisovém Roland Garros, vítězství vodních slalomářů na Světovém poháru v Praze nebo výhra fotbalistů na ME v zahajovacím duelu se Skotskem korunovaná parádním gólem Patrika Schicka. Označil je jako nejúčinnější reprezentaci České republiky a současně jako dokonalou reklamu sportu, kterou by mě stát mnohem více a efektivněji využívat při propagaci pohybových aktivit pro veřejnost a zejména mládež.

 

Miroslav Jansta informoval rovněž o procesu příprav státního rozpočtu na rok 2022. Zdůraznil, že k naplnění cílů přijaté státní koncepce rozvoje sportu v České republice Sport 2025 je potřeba, aby podpora sportu pro rok 2022 byla oproti letošnímu roku navýšena. O naplňování koncepce bude ČUS usilovat a bude k tomu vyzývat i Národní sportovní agenturu a politiky. Také v souvislosti s následky pandemie a zdůraznění významu sportu jako důležitého zdravotního a preventivního faktoru je klíčové, aby pohybové aktivity obyvatel České republiky a výchova ke sportu dostaly potřebnou a stabilní podporu – a to politickou i finanční.

 

ČUS obdržela od Národní sportovní agentury dotaci na rok 2021 pro zastřešující sportovní organizace, kterou využívá pro financování svých územních pracovišť, ve výši 77 856 000 korun. VV ČUS konstatoval, že výše dotace dosáhla pouze dvoutřetinové potřeby pro řádnou a kvalitní činnost územních pracovišť ČUS, která zajišťují komplexní administrativní a poradenský servis pro tělovýchovné jednoty a sportovní kluby. ČUS proto bude i nadále usilovat o další navýšení této státní dotace, aby se ekonomické a pracovní podmínky v územních pracovištích alespoň přiblížily průměru v rámci České republiky.

 

VV ČUS vzal na vědomí, že vzhledem k příznivému vývoji pandemické situace od 1. června 2021 obnovila svou činnost všechna střediska ČUS (Plavecký stadion Podolí, Sportovní centrum Nymburk, Lyžařský areál Zadov). Půlroční výpadek jejich provozu se však citelně projeví v celkovém hospodářském výsledku za rok 2021. Propad hospodaření za období leden až březen letošního roku dosahuje v porovnání se stejným – v té době ještě nekoronavirovém – obdobím minulého roku částky 32,84 milionu korun. Dostupné státní kompenzační programy přitom neumožňují tuto finanční ztrátu pokrýt.

 

Výkonný výbor ČUS se zabýval organizační i obsahovou připraveností 39. valné hromady ČUS, která se uskuteční 23. června ve Sportovním centru Nymburk. Jako host na ní přislíbil účast také předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Diskuse se zaměřila především na návrh usnesení pro delegáty, které vyzve státní orgány po parlamentních volbách k větší péči o sport, zohlednění významu sportu v postcovidovém období při zvyšování fyzické kondice obyvatel a výchově mládeže k pohybovým aktivitám.

 

Uvolnění epidemických opatření umožní od 1. července zahájení osmého ročníku projektu ČUS Sportuj s námi. Aktuálně se dokončují jednání se všemi partnery projektu a pracuje se na čtyřletých dohodách o spolupráci. VV ČUS v této souvislosti odsouhlasil návrh zařazených akcí na druhou polovinu roku 2021.

 

V průběhu schůze schválil VV ČUS také hospodaření tří svých obchodních společností, které spravuje nebo je jejich hlavním akcionářem, za rok 2020.

 

Autor: KT ČUS

 

Zdroj: cuscz.cz