Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Aktuální opatření ve vztahu ke sportu

Aktuální opatření ve vztahu ke sportu



Článek z webu České unie sportu:

Aktuální opatření ve vztahu ke sportu

Aktualizace 4. května 2021

 

Pro oblast organizovaného sportu Ministerstvo zdravotnictví ČR zveřejnilo nová Mimořádná opatření k Covid-19, ze dne 29. 4. 2021, schválená vládou, s účinností od 3. 5. 2021, 00:00 hodin  MZDR 14601/2021-7/MIN/KAN.

 

Na organizovaný sport se nevztahuje doplnění tohoto mimořádného opatření ze dne 3. 5. s účinností od 4. 5., MZDR 14601/2021-8/MIN/KAN, neboť doplnění jsou formulována pouze pro zařízení zájmového vzdělávání  podle § 2 vyhlášky č. 74/2005 Sb. (školní družiny, školní klub, středisko volného času typu Domu dětí a mládeže apod., nikoliv spolky).

Logické a věcné důvody tohoto doplnění, neúčinného pro oblast organizovaného sportu, ve kterém jsou hygienické podmínky stejné, nebyly zveřejněny, nejsou dohledatelné a nejsou nám známy.


Aktuální mimořádné opatření pro oblast organizovaného sportu je formulováno tak, že z dikce oficiálního dokumentu nelze vypracovat jednoduché a jednoznačné výkladové stanovisko, které by obsahově korespondovalo s veřejně a mediálně prezentovaným rozsahem povolených čiností v organizovaném sportu od 3. 5. Situace je tak podobná , jako u opatření, účinných od pondělí 26. 4. do neděle 2. 5. 2021.
 

K aktuálně účinnému mimořádnému opatření proto ČUS nevydala výkladové stanovisko. Výkladovým stanoviskem oficiálního textu by došlo ke značnému zůžení možností, oproti vládními představiteli a médii proklamovaným podmínkám. 

 

Ministr zdravotnictví P. Ahrenberger veřejně potvrdil v krajích s horší epidemickou situací platnost stejných pravidel, jako od 26. 4., tedy přípustnost 12 osob na hřišti ve dvojicích s tím, že bude respektován výsledek Covid testu ve škole či na pracovišti. Text aktuálního opatření účinného od 3. 5. však takový obsah nemá. Stejně, jako minulý týden, připouští pouze sportování na venkovních hřištích ve dvou osobách. Veřejně přijímaný výklad pro tyto kraje je tedy od 3. 5. stejný, jako v minulém týdnu. Nemá však právní oporu :

 

Ve venkovním prostředí v těchto krajích může na jednom sportovišti společně sportovat šest dvojic, tedy celkem 12 osob, a to bez ochrany dýchacích cest a při dodržování platných epidemiologických opatření. Těchto 12 osob musí mít k dispozici plochu o rozloze minimálně 180 m2, tj 15 m2 na jednoho sportovce. Při splnění této podmínky může být na jedné velké venkovní ploše vytyčeno více sportovišť. Testování sportovců v současnosti probíhá ve školách a na pracovištích.

 

V krajích s lepší epidemickou situací ministerstvo zdravotnictví v aktuálně účinném opatření připouští v bodě I/17, že je možná sportovní příprava amatérských sportovců, ale pouze mladších 18 let, organizované sportovními svazy (a to pouze v Karlovarském kraji, Královéhradeckém kraji, Libereckém kraji, Pardubickém kraji, Plzeňském kraji, Středočeském kraji a hlavním městě Praze), mimo vnitřní prostory na vymezeném sportovišti při dodržení podmínky, že na 1 sportujícího připadá alespoň 15 m2 plochy sportoviště, ve skupinách nejvýše 20 osob, bez využití vnitřních prostor sportoviště (šatny, sprchy apod.) s tím, že subjekt organizující sportovní přípravu vede evidenci osob účastnících se sportovní přípravy pro potřeby případného epidemiologického šetření, a účastník sportovní přípravy před zahájením sportovní přípravy

 

a) prokáže potvrzením od zaměstnavatele, že absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem  zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, 

nebo 

 

b) doloží čestné prohlášení, resp. čestné prohlášení jeho zákonného zástupce, že ve škole absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, 

nebo

 

c) podstoupí preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARSCoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, 

nebo

 

d) prokáže, že splňuje podmínky stanovené v bodu I/20 - tento bod však určuje podmínky pouze pro vstup osob do některých vnitřních prostor nebo pro účast na hromadných akcích, lze tedy tento odkaz považovat za rozšiření možností a) - c).  

 

(bod I/20 :

stanovují se následující podmínky pro vstup osob do některých vnitřních prostor nebo pro účast na hromadných akcích, je-li to vyžadováno tímto mimořádným opatřením: 

a) osoba absolvovala nejdéle před 7 dny RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARSCoV-2 s negativním výsledkem, nebo 

b) osoba absolvovala nejdéle před 72 hodinami POC test na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2 s negativním výsledkem, nebo 

c) osobě byl vystaven certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku (dále jen „SPC“) uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dnů, nebo 

d) osoba prodělala laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2 nebo RTPCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 90 dní. přičemž se musí jednat o osobu bez klinických známek onemocnění COVID-19.)  

 

Platí, že subjekt, organizující sportovní přípravu, prokázání podmínek kontroluje a účastníku, který nesplní podmínky výše, a účastníku, kterému vyjde pozitivní výsledek testu, neumožní účast na sportovní přípravě.

 

Sportování ve vnitřních prostorech nejsou pro organizovaný sport zatím ministerstvem zdravotnictví i přes urgence řešeny nijak.

 

Jakmile bude zveřejněn upřesňující oficiální text s podmínkami, ze kterých půjde zhotovit jednoznačné výkladové stanovisko, urychleně jej připravíme a zveřejníme na webu ČUS.